Wanneer je de volgende keer een flesje drinken koopt, check dan de onderkant! En wel hierom…
Plastic heeft zijn voordelen, maar ook zeker zijn nadelen. Het is dan wel goedkoop, buigzaam, licht en dus vervormbaar in allerlei soorten en maten, maar het zorgt daarentegen wel voor vervuiling. Het wordt gelukkig vaak hergebruikt, maar plastic, dat erg moeilijk afbreekbaar is, blijft in elke uithoek van de wereld zorgen voor vervuiling. Let daarom goed op de nummers onderaan de fles, deze geven je namelijk informatie over hoe deze plastic fles tot stand is gekomen en wat voor soort plastic het is! Groen is veilig voor gebruik, Rood kan je beter maar een keer gebruiken en dan weg gooien.
De nummers onderaan plastic flessen geven weer wat voor soort plastic het is en hoe dit gemaakt is. Staat het niet aan de onder kant van de fles kijk dan aan de zijkant, bij de coca cola staat het wel onder in maar wel aan de zijkant. Hieronder hebben wij de verschillende nummers met uitleg op een rijtje gezet.
Verschillende soorten plastic:
(1) PET PET (In het engels PETE) staat voor polyethyleentereftalaat. Dit is de meest gebruikte soort plastic. Deze soort wordt vaak gebruikt om dingen te verpakken en staat bekend om zijn buigzaamheid en lichte gewicht. Je moet deze flesjes echter niet meer dan 1x gebruiken, omdat deze flesjes snel besmet raken door bacteriën. Ook komen er snel giftige stoffen vrij uit deze soort plastic. Gewoon afwassen van dit plastic is niet genoeg om het goed te reinigen. Hiervoor zijn chemicaliën nodig.
(2) HDPE Deze soort plastic is wat steviger en stugger. Dit heeft als reden dat de dichtheid van de moleculen in deze soort plastic erg hoog is. Speelgoed, flessen shampoo en flessen schoonmaakmiddelen worden hiervan vaak gemaakt. Deskundigen menen dat deze soort plastic het meest duurzaam en schoon wordt geproduceerd.
(3) PVC
Iedereen heeft hier wel eens van gehoord. De welbekende PVC buizen worden van dit soort plastic gemaakt. De volledige naam van dit soort is polyvinylchloride. Hiermee worden bijna alle etenswaren verpakt. Deze soort plastic is echter niet zo goed voor onze gezondheid. Er kunnen namelijk chemische giftige stoffen vrij komen uit deze soort.
(4) LDPE Deze soort is in tegenstelling tot HDPE veel buigzamer en heeft een veel lagere dichtheid. Het verpakken van etenswaren hiermee is verboden, omdat er al direct veel giftige stoffen uit dit soort plastic vrijkomen.
(5) PP Polypropyleen, oftewel PP, is een thermohardende plastic. Dit houdt in dat het plastic niet zal smelten bij hogere temperaturen. Daarnaast houdt het vocht erg goed buiten. Deze soort wordt vaak gebruikt bij de verpakking van zuivelproducten.
(6) PS Polystyreen is het witte, zachte plastic waar plastic borden en bekertjes van gemaakt worden. Ook zul je het terugvinden bij de aanschaf van huishoudelijke apparaten. Dan zal er PS plastic gebruikt worden ter bescherming van het apparaat. Deze soort moet je zeer zeker niet blootstellen aan vuur, hierdoor komen er namelijk kankerverwekkende stoffen vrij!
(7) Other
Dit is enkel alleen een verzamelnaam voor alle andere soorten plastic en andere vergelijkbare materialen. Deze soorten plastic passen niet in bovengenoemde categorieën of zijn een mix van plastic en andere materialen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb