De feiten staan altijd in de kleur groen & De fabels staan altijd in de kleur oranje. De algemene informatie staat in de kleur turkoois. En de kop tekst staat in het Wit.
Er bestaan veel misverstanden over griep en verkoudheid. Zo denken veel mensen dat je door de kou verkouden wordt, en dat de griep hetzelfde is als een verkoudheid. Wij hebben de grootste fabels over griep en verkoudheid voor je op een rij gezet.
(01) Je wordt verkouden door de kou. (Fabel). Anders dan wat veel mensen denken word je niet verkouden doordat je in te dunne kleren de winterse kou in bent gegaan, maar verkouden word je door een virus.
(02) Je wordt verkouden door met nat haar naar buiten te gaan. (Fabel). Ook dit klopt dus niet. Verkoudheid is een virus, dus je kunt na het douchen of zwemmen gerust met natte haren op de fiets springen.
(03) Door soep te eten word je beter. (Fabel). Je kreeg het als kind al steevast van je moeder voorgeschoteld wanneer je verkouden of grieperig was: een kopje soep. Helaas heeft een kopje soep geen enkele geneeskrachtige werking. Dat neemt niet weg dat een warm en licht verteerbaar kopje soep wel erg lekker is als je je niet goed voelt.
(04) Extra vitaminen verhogen je weerstand. (Fabel). Natuurlijk dragen voldoende fruit en groente bij aan een goede weerstand, maar een overdosis vitaminen bezorgt je geen super-weerstand. Je lichaam kan namelijk maar een bepaalde hoeveelheid vitamine opnemen, dus wanneer je voldoende fruit en groente eet hoef je geen vitaminepillen te slikken.
(05) Vitamine C heeft geen zin meer als je eenmaal ziek bent.(Fabel). Het heeft wel degelijk zin om, wanneer je niet lekker bent, veel vitamine C binnen te krijgen. Dit verhoogt namelijk je weerstand, waardoor je sneller herstelt. Sinaasappels zijn hiervoor ideaal. Toch geldt ook voor vitamine C dat het geen zin heeft om een overdosis te nemen.
(06) Je voorkomt besmetting wanneer je met je hand voor je mond niest.(Fabel). Wanneer je verkouden bent dan sul je veel moeten niezen, en de meeste mensen doen dit netjes met de handen voor de mond. Hiermee houd je slechts een klein deel van de bacteriën tegen. Het is nog het belangrijkste om je handen vaak te wassen wanneer je verkouden bent, want juist via je handen komen anderen het snelst in aanraking met jouw bacteriën, en zo besmet je hen mogelijk met het verkoudheidsvirus. In een papieren zakdoek niezen en die direct weggooien is nog de beste optie.
(07) Verkoudheid is hetzelfde als griep.(Fabel). Anders dan wat veel mensen denken is een verkoudheid niet hetzelfde als griep. Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus, en wanneer je dat oploopt sul je een paar dagen in bed willen blijven liggen. Bij een verkoudheid kun je meestal nog wel doorgaan met je dagelijkse bezigheden.
(08) Snuiten is beter dan je neus ophalen.(Fabel). Dit is niet waar. Het is juist beter om af en toe flink je neus op te halen dan om te snuiten. Door te snuiten voert je neus het slijm namelijk niet goed af, waardoor je maar blijft snuiten.
(09) Een hoest of nies onderdrukken is geen probleem.(Fabel). Het kan wel degelijk kwaad om een hoest of nies te onderdrukken. Hierdoor rem je namelijk het zelf genezend vermogen van je lichaam om de prikkelende stof uit je lichaam te werken.
(10) Weinig slaap is geen reden om ziek te worden.(Fabel). Voldoende slaap is juist wel erg belangrijk bij het voorkomen van ziektes en kwaaltjes. Met voldoende slaap heeft je lichaam namelijk genoeg energie om ziektes aan te pakken en te voorkomen.
(11) In een koude omgeving worden virussen sneller doorgegeven.(Fabel). Het tegenovergestelde is waar. Virussen worden juist veel sneller onderling doorgegeven in een warme, gesloten omgeving. Wanneer je dus met je partner die verkouden is in een warme gesloten kamer slaapt, dan kun je er donder op zeggen dat jij ook verkouden wordt. Het is desondanks nooit bewezen dat het helpt om 's nachts een raam open te zetten.
(12) Je wordt verkouden door de airconditioning.(Fabel). In feite word je niet echt verkouden van de airco, maar je kunt als gevolg van te lange blootstelling aan de airco wel het gevoel ervaren dat je verkouden bent. Door de grote temperatuur verschillen drogen de slijmvliezen in je keel en neus namelijk licht uit, waardoor je lichaam meer slijm zal produceren. Dit lijkt op een verkoudheid, maar is het in feite niet.
(13) Hoestsiroop en neusspray genezen een verkoudheid.(Fabel). Hoestsiroop en neusspray genezen een verkoudheid niet, maar kunnen de symptomen wel verlichten. Dit maakt deze middelen juist gevaarlijk, want ze verstoren je natuurlijke afweersysteem. Zowel hoesten als niezen heeft zin wanneer je verkouden bent - ze verwijderen slijm en ziektekiemen, en beschermen je longen - en daarom kun je een verkoudheid juist beter zijn natuurlijke loop laten gaan.
(14) Groen snot betekent dat er meer aan de hand is.(Fabel). Het is volkomen normaal dat je snot geel, groen of bruin kleurt. Het laat simpelweg zien dat je lichaam je longen en luchtwegen weer probeert te zuiveren. Alleen bloed in je snot kan reden tot zorg zijn. Raadpleeg in dat geval je arts.
(15) Dampen met menthol geneest je verkoudheid.(Fabel). Ook door te dampen boven een bak kokend water met menthol genees je je verkoudheid niet, maar het kan wel de symptomen ervan verlichten, met name een geïrriteerde neus en keel.
(16) Antibiotica kunnen een verkoudheid genezen.(Fabel). Een antibioticum kan een verkoudheid nooit genezen, want verkoudheid is een virus en antibiotica kunnen virussen niet genezen. Antibiotica kunnen wel helpen wanneer je verkoudheid bijvoorbeeld overslaat naar een longontsteking.
(17) Een verkoudheid duurt gemiddeld een paar dagen.(Fabel). Hoewel de piek van een verkoudheid vaak maar een paar dagen duurt, kan een verkoudheid gerust drie tot vier weken aanhouden.
(18) Drinken heeft geen invloed op je verkoudheid of griep.(Fabel). Het is wel degelijk raadzaam om veel water te drinken wanneer je verkouden bent of griep hebt. Zeker wanneer je er verhoging of koorts bij krijgt kan je lichaam wel wat extra vocht gebruiken.
(19) Griep is vooral besmettelijk wanneer iemand echt ziek is.(Fabel). Nee, griep is juist het besmettelijkst net nadat iemand besmet is geraakt, maar nog geen ziekteverschijnselen heeft. Deze periode kan vier tot vijf dagen duren. Doordat je dus vaak niet eens doorhebt dat je besmet bent met het griepvirus, is het ook zo moeilijk om te voorkomen dat je anderen besmet.
(20) Je krijgt in de winter sneller griep door de kou.(Fabel). De kou is niet de reden dat in de winter meer mensen griep krijgen, maar het feit dat mensen vaker samen in dichte ruimtes zitten is hier de oorzaak van. In het openbaar vervoer of op kantoor bijvoorbeeld zit je 's winters met z'n allen op een kluitje zonder goede ventilatie, en hierdoor verspreidt het virus zich sneller.
(21) De griepprik helpt niet.(Fabel). De griepprik helpt niet voor 100 procent omdat griepvirussen steeds een beetje veranderen en variëren, maar toch heeft onderzoek aangetoond dat mensen die de griepprik hebben gehad een kleinere kans hebben om griep te krijgen.
(22) Alleen ouderen hebben een griepprik nodig.(Fabel). Dit is niet waar. Alle mensen die extra kwetsbaar zijn, zoals mensen met een chronische ziekte als astma, diabetes of hart- en vaatziekten, hebben baat bij een griepprik.
(23) Je gaat niet dood aan de griep.(Fabel). Je kunt wel degelijk overlijden aan de gevolgen van griep. Sterker nog: elk jaar sterven er in Nederland enkele honderden tot tweeduizend mensen aan de griep. Dit betreft vaak mensen met een lagere weerstand, zoals ouderen, die in veel gevallen andere complicaties krijgen, zoals longontsteking of een (bacteriële) infectie, maar ook aan een 'gewone' griep kun je overlijden.
Bron: www.msn.com
Maak jouw eigen website met JouwWeb