De feiten staan altijd in de kleur groen De fabels staan altijd in de kleur oranje.                         De algemene informatie staat in de kleur turkoois. En de kop tekst staat in het Wit.

WAT IS BAKING SODA?                                                                                                                               Baking soda is dus NIET hetzelfde als gewone soda of bakpoeder, Het wordt wel vertaald dat baking soda bakpoeder is. Maar er zijn wel een aantal verschillende benamingen voor. Zuiveringszout en natriumbicarbonaat zijn namelijk exact hetzelfde. Maar laat je de ‘bi’ weg, dan heb je weer een heel ander product. Natriumcarbonaat is namelijk de gewone soda die je in de supermarkt koopt en waarmee je schoonmaakt (al kun je dat met baking soda natuurlijk ook doen). Deze gewone soda kun je absoluut NIET gebruiken bij het bakken!

Bakpoeder heeft wel dezelfde werking (rijsmiddel), maar het is toch echt iets anders dan baking soda. Bakpoeder is namelijk een mengsel van baking soda (een vierde deel) en een zuur (drie vierde deel). Nog steeds een rijsmiddel, maar veel minder sterk dan baking soda.

Een hoop termen die veel op elkaar lijken en daarom dus ook wel eens voor verwarring zorgen. Voor alle duidelijkheid nog even de termen op een rij:

Baking soda = zuiveringszout = natriumbicarbonaat.

Soda = natriumcarbonaat

Bakpoeder = mengsel van baking soda + een zuur

Ook een Fabel is dat mensen denken dat er Aluminium zit in Baking soda, dat is dus niet waar dus een fabel.

WAAR KOOP JE BAKING SODA?                                                                                                                     De meeste supermarkten hebben dit niet in het assortiment. Maar de Jumbo heeft het wel, 454 gram voor 1.44. Ook de AH heeft het 454 gram. Voor 1.69. De plus markt heeft het maar met de naam Magic Time Baking soda ook 454 gram. en voor 1.38. Je kunt het ook kopen bij de Turk, de Toko, natuurvoedingswinkels. Bij de drogist of apotheek kun je het meestal ook kopen, al wordt het daar onder de naam zuiveringszout verkocht terwijl het gewoon baking soda is, en onder de naam zuiveringszout is het ook nog heel duur.

Ik hou van baking soda omdat het zo goedkoop is, en ik heb het altijd bij de hand, dus ik heb een lijst van meer dan 100 manieren om het te gebruiken. (zie op Pagina 49)

Het Combineren van baking soda en bakpoeder.                                                                                   Baking soda is en blijft onderwerp van de meeste vragen die mij worden gesteld. De laatste tijd veel over de combinatie met bakpoeder. Veel mensen weten niet wat nu eigenlijk het verschil is tussen die twee. In een recept noem ik regelmatig zowel 1 tl bakpoeder als 1 tl baking soda. De vraag die volgt, is of die twee niet gewoon hetzelfde zijn en je ook gewoon alleen bakpoeder kunt gebruiken. Omdat ik merk dat deze twee ingrediënten voor een hoop verwarring zorgen, leg ik het jullie gewoon uit. Want wat is nou precies het verschil en waarom combineer je deze twee rijsmiddelen soms?

HET VERSCHIL TUSSEN BAKING SODA EN BAKPOEDER.                                                                       Om het voor eens en altijd dit misverstand uit de wereld te helpen: nee, baking soda en bakpoeder zijn niet hetzelfde. Anders zou ik wel gewoon 2 tl van bakpoeder óf baking soda neerzetten natuurlijk. Hier kun je wat uitgebreider over baking soda lezen, maar ik zal het ook nog even beknopt op een rij zetten.

Baking soda is een rijsmiddel dat pas werkt wanneer je iets zuurs toevoegt aan het recept.       Het beslag zie je direct bubbelen en je moet je baksel gelijk in de oven zetten voordat de rijzende werking is uitgewerkt. Je kunt het beslag niet bewaren en later bakken.

Bakpoeder is een rijsmiddel dat bestaat uit baking soda en een zuur (lees hier hoe je het zelf maakt). Het zuur dat in het bakpoeder zit begint pas te werken wanneer het in contact komt met vocht en warmte. Daarom kun je een beslag met bakpoeder wel even laten staan voordat je het in de oven zet.

Baking soda heeft een sterkere rijzende werking dan bakpoeder (wanneer je dezelfde hoeveelheid van beide gebruikt). Dat is logisch, want bakpoeder bestaat maar voor een deel uit baking soda.

HET COMBINEREN VAN BAKING SODA EN BAKPOEDER                                                                   Wanneer je een cake maakt, voeg je bakpoeder toe zodat je cake rijst. Er zijn ook cakes waarbij je baking soda gebruikt. Dit zie je vooral veel in Amerikaanse recepten staan, maar ook in Nederlandse recepten komt het steeds vaker voor. Bij het maken van een citroencake is het gebruik van baking soda helemaal prima, het zuur van de citroen zorgt ervoor dat het de rijzende werking krijgt en je een mooie luchtige cake bakt.

Maar wat nu als je een vanillecake bakt met alleen baking soda als rijsmiddel? Dan ontbreekt dat zuurtje wat baking soda nodig heeft om zijn werk te doen, met als resultaat een compacte cake die nauwelijks rijst. Wanneer je in deze vanillecake naast het theelepeltje baking soda ook een tl bakpoeder toevoegt, voeg je automatisch ook dat zuurtje toe. Bakpoeder is immers een combinatie van baking soda en een zuur. Dit is de reden dat je deze twee vaak samen in één recept ziet staan.

GEEN BAKING SODA IN HUIS.                                                                                                                     Hoewel baking soda tegenwoordig heel goed verkrijgbaar is, merk ik dat velen het niet in huis hebben. Wanneer er zowel bakpoeder als baking soda in een recept wordt genoemd, kun je dat vervangen door bakpoeder. Houd er wel rekening mee dat je baksel minder zal rijzen, in verhouding zit er immers minder baking soda in. Makkelijkst is om gewoon een verpakking baking soda te kopen en dat in de kast te zetten. Het is niet duur en je doet er ontzettend lang mee.

WAARMEE WERKT BAKING SODA NOG MEER?                                                                                       Je hoeft niet per se bakpoeder te gebruiken om de baking soda te activeren, zolang het maar iets zuurs is. De volgende ingrediënten kun je ook gebruiken om de rijzende werking te krijgen, deze zijn onderling ook prima te vervangen.

Citroensap.                                                                                                                                           Wijnsteenzuur.                                                                                                                                               Cream of tartar.

Natuurlijk zijn er meer zure ingrediënten, een yoghurtcake heeft bijvoorbeeld geen extra zuurtje nodig omdat dit van zichzelf al voldoende is. Een theelepel van bovengenoemde ingrediënten kun je gebruiken in ieder soort baksel met baking soda zonder dat dit verder de smaak heel erg zal beïnvloeden. En dit is dus waarom baking soda en bakpoeder vaak gecombineerd worden. Hopelijk is het zo helemaal duidelijk voor jullie. Als er nog vragen zijn, stel gerust bij de reacties!

ZELF BAKPOEDER MAKEN.                                                                                                                           Het gebeurt mij gelukkig niet vaak, maar een heel enkele keer sta ik enthousiast in de keuken om te starten met een baksel om vervolgens tot de ontdekking te komen dat mijn bakpoeder op is. Irritant vind ik dat. Nu kun je natuurlijk snel even naar de supermarkt, maar er zijn wel eens van die momenten dat een alternatief handig zou zijn. Dat alternatief is in dit geval zelf bakpoeder maken. Ik heb als fervent bakker flink wat potjes met allerlei poeders staan, maar de benodigde ingrediënten zijn niet heel erg standaard en zullen waarschijnlijk niet standaard bij iedereen in de keukenkastjes staan. Een voorraad bakpoeder op peil houden is dus het best. Maar voor iedereen die zelf aan de slag wilt gaan deel ik hier het recept! zelf bakpoeder maken.

INGREDIËNTEN OM ZELF BAKPOEDER TE MAKEN.                                                                                 2 delen wijnsteenzuur.                                                                                                                                   1 deel baking soda.                                                                                                                                         1 deel maïzena.

Zoals je ziet heb ik de verhoudingen genoemd. Wil je in totaal 100 gram maken?                           Dan heb je dus 50 gram wijnsteenzuur, 25 gram baking soda en 25 gram maïzena nodig.             Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een kom en roer met een garde kort door.

BEWAREN.                                                                                                                                                   Bewaar je zelfgemaakte bakpoeder in een potje dat je goed luchtdicht kunt afsluiten.               Kijk voor de houdbaarheidsdatum even op de verpakkingen van de ingrediënten.                         Hou de datum van het kortst houdbare product aan.

Wat is Bicarbonaat.                                                                                                                                 Bicarbonaat: een wondermiddel om in huis te hebben. Waarvoor gebruik je het, wat is het en waar vind ik dit?

Natriumwaterstofcarbonaat (natriumbicarbonaat, dubbelkoolzure soda) is een witte kristallijne stof die ook wordt gebruikt in bakpoeder als rijsmiddel in plaats van gist.                   Als toevoeging voor levensmiddelen heeft het E-nummer E 500 (ii). Het wordt ook wel gebruikt als mild poets- of schuurmiddel, vooral in huishoudelijke context in Engeland, en als zuiveringszout, bestanddeel van maagtabletten tegen zuurbranden. Bij menging met een sterk of zwak zuur ontleedt het waarbij koolzuurgas vrijkomt.

Vroeger gebruikte men natriumbicarbonaat om dranken met "prik" te maken, ook wel sodawater genoemd. Deze stof is ook een belangrijk ingrediënt voor veel gerechten in de Aziatische keuken[bron?] en is daarom ook te vinden in veel Aziatische speciaalzaken (als Baking Soda).

Natriumwaterstofcarbonaat wordt in het lichaam in grote hoeveelheden geproduceerd door de alvleesklier om de zure maaginhoud te neutraliseren in de twaalfvingerige darm:

NaHCO3 + HCl → NaCl + H2O + CO2

Met een base reageert het als:  NaHCO3 + NaOH → Na2CO3 + H2O

bicarbonaat, zuiveringszout, maagzout, bakpoeder, dubbelkoolzure natron

Het is voor vele dingen goed, zodat het goed lezen van dit artikel je een hele hoop weetjes verduidelijkt en je van iets heel goedkoop zo kan genieten, dat iedereen het in huis zou moeten hebben!

Bicarbonaat:                                                                                                                                                     Tegen het zweten, ipv dure deo te kopen, heb je nu een simpel en goedkoop middel dat de bacterien totaal verwijderd en het transpireren toch nog toelaat, wat heel belangrijk is.

Het neemt onaangename geurtjes weg (dood bacterien) en stopt het zweten niet, zodat je lichaam de kans krijgt te blijven ontgiften zonder de vervelende luchtjes.
Na de douche neem je gewoon een beetje bicarbonaat op je vingers en wrijft dit onder je oksels.

Bicarbonaat, is een basisch zout, het maakt dat de zuren in je lichaam worden gebonden en helpt uitgescheiden. Heel goed te weten is dit bij maagzuur. Een half lepeltje bicarbonaat, in een half glaasje water roeren, en even boeren ontluchten noemt men dit.                                       DUS WEG MET DIE ONGEZONDE RENNIES AANGEZIEN DIT PARAFFINE BEVAT DIT ZIT IN PETROLIUM

Bicarbonaat word zeer goed door het lichaam opgenomen en verwerkt.
Tandsteen en hagelwitte tanden.                                                                                                               Dit is niet door iedereen bekend, maar ik pas het geregeld toe.

Bicarbonaat, zit in paradontax! Doe een beetje op je tandenborstel en je tanden worden hagelwit. Kost niets en is zeer doeltreffend. Tansteen verwijder je zo perfect. Heb je veel last van tandsteen masseer dan met een zachte borstel in de ochtende je tandvlees met bicarbonaat. Voor weinig geld heb je een heel doeltreffend middel.

Gordijnen!                                                                                                                                                         Doe een zakje bakpoeder bij je glas gordijnen en ze worden hagelwit en het stoot het stof langer af!

De keuken:                                                                                                                                                       Om je groenten en aardappelen minder lang te moeten laten koken doe je een snuifje bicarbonaat bij je water, de groeten behouden hun kleur beter en ze zijn sneller gaar, waardoor de vitaminen beter in je groeten blijven.

Was fruit altijd met Bicarbonaat, Over fruit vergeet niet dat fruit sterk besproeid word en je dit met gewoon water niet van je fruit krijgt dus je eet het gewoon mee op, een beetje Bicarbonaat over je fruit en wassen en het gif is eraf.

Een zakje bakpoeder bevat bicarbonaat en maakt het rijzen van je gebak veel mooier, maar ook een snuifje bicarbonaat in je beslag doet wonderen, of in je panne koeken!

Zo zie je bicarbonaat kost bijna niets en het is heel goed voor vele dingen in je woning en je lichaam!  Ik heb het altijd in huis!

Pubers! Ze beginnen snel te zweten in die periode het geeft geen aangename geur en deo is niet gezond, dus na het douchen even een snuifje op je vingers en in masseren!                       BELANGRIJK Dus belangrijke weetjes en vooral niet duur. Overal te koop in de supermarkt!