(01) Tomaten.                                                 Tomaten worden vaak na het boodschappen doen gewoon in de koelkast gelegd, maar dat is niet zo verstandig. Dat geldt overigens voor elke tomatensoort dus niet alleen voor gewone tomaten, maar ook voor trostomaten, pruimtomaten, kerstomaten, gele tomaten, enzovoort. Door de koude lucht in je koelkast zal de tomaat niet verder rijpen waardoor hij zijn textuur en zoete smaak verliest. Eeuwig zonde! Je kan je tomaten dus beter uit de koelkast houden, leg ze bijvoorbeeld in je fruitschaal. Dat is niet alleen beter voor je tomaat, het ziet er ook nog eens leuk uit.

(02) Basilicum.                                               Hoewel er in de supermarkt verse basilicumblaadjes in de koeling liggen, kan dit plantje slecht tegen kou en zal dus snel verwelken als je het in de koelkast bewaart. Ook zal dit plantje de geuren van al het voedsel om zich heen absorberen. Je kan basilicum het beste bewaren als een bos bloemen. Zet de stengels dus gewoon in een kopje met vers water. Wie na het bereiden van het eten nog basilicum over heeft, kan deze blaadjes het beste blancheren en daarna invriezen. Zo kan je heel lang genieten van dit heerlijke kruid!

(03) Aardappelen.                                               De koelkast zal ervoor zorgen dat de huid van de aardappelen sneller slecht worden. Als je aardappelen in de koelkast bewaard sul je merken dat ze erg zoet en zandachtig worden. Dit komt door het zetmeel dat sneller in suiker wordt omgezet. In plaats van je aardappels in de koelkast te bewaren, kan je ze beter op een minder koele plek leggen zoals een voorraadkast. Je kunt ze ook in een papieren zak op een koele plaats, zoals de berging of kelder, neerzetten. Een papieren zak zorgt voor een betere luchtcirculatie.

(04) Olijf- en zonnebloemolie.                             Olie, als zonnebloem- of olijfolie is absoluut niet geschikt om in de koelkast te bewaren. Deze oliën kunnen het beste bewaard worden op donkere en koele plaatsen, zoals bijvoorbeeld een voorraadkast. Als je olijfolie in de koelkast bewaart, wordt deze dikker en ondoorzichtig en er ontstaan dikwijls vlokjes. Dit komt door stolling. Dus liever in de voorraadkast dan op een plank in de keuken of in de koelkast. Olijfolie in flessen kan het best in donkere flessen bewaard worden.               Zo blijft de olijfolie gemiddeld 18 maanden goed.

(05) Uien.                                                                 Uien zijn onmisbaar in de keuken. Omdat ze zo lang goed blijven zijn ze het hele jaar door verkrijgbaar. Je moet alleen wel weten hoe je de juiste omstandigheden creëert om uien te bewaren; zo kun je de smaak en voedingswaarden tot wel tien maanden behouden. Uien kun je weken bewaren, als ze maar koel en donker staan. Uien kun je het beste behandelen zoals aardappelen, deze kun je dus ook beter niet in de koelkast bewaren. Leg ze alleen NIET naast aardappelen. Door de gassen die aardappelen uitstoten zouden uien sneller rotten. Bewaar ze daarom bij voorkeur op een koele en droge plaats.

(06) Brood.                                                             Als je brood in de koelkast bewaart zal het veel sneller uitdrogen. Als je een volledig brood niet op tijd kunt opeten, kan je een aantal sneetjes opzijleggen en de rest invriezen. Dat ontdooi je later gewoon weer en het blijft lekker zacht. Koop ook niet meer dan je nodig hebt. Koop 2 halfjes in plaats van een heel brood, zodat je het gemakkelijk kunt bewaren en invriezen. Is je brood oud geworden, dan kun je er altijd nodig lekkere recepten mee maken. Denk bijvoorbeeld aan wentelteefjes, een pizzabodem of brood quiche. Gebruik een broodrooster of tosti-ijzer, zodat je oud brood kunt toasten. Mogelijkheden genoeg!

(07) Avocado’s.                                                 Avocado’s kun je in Nederland het hele jaar door kopen. Deze vruchten, die worden geïmporteerd uit Zuid-Amerika, Afrika en Israël, zijn een uitstekende bron van goede vetten en iedereen die met zijn of haar gezondheid bezig is zou met regelmaat avocado moeten eten. Het grote nadeel van een avocado is dat hij nogal snel bederft.         De vraag is dus hoe je het beste een avocado kunt bewaren. Avocado’s zijn op hun best wanneer ze echt rijp zijn. Dan bevatten ze de meeste smaak. Wanneer je ze in de koelkast legt stopt dit rijpingsproces. Zijn ze nog niet rijp? Houd ze dan te allen tijde buiten de koelkast.         Wil je een halve avocado bewaren, dan is de koelkast wél een goede plek. Handige tip: laat de pit erin zitten, dan blijft hij langer goed.

(08) Koffie.                                                               Ik kan me niet voorstellen dat er nog steeds mensen zijn die koffie in de koelkast bewaren, maar oké. Mocht je een keer geen plek hebben in je kast, bewaar koffie dan vooral niet in de koelkast. Wat veel wordt gezegd is dat koffie in de koelkast moet worden bewaard, omdat het dan langer goed zou blijven. Dit is één grote fabel. Net als tomaten nemen verse koffiebonen de aroma’s uit de koelkast op en gaan hierdoor ‘vreemd’ smaken. Dit zorgt er zelfs voor dat andere producten in de koelkast óók hun smaak verliezen. Je kunt koffie het beste in een donkere pot bewaren zodat de aroma’s niet verloren gaan. Grote hoeveelheden kun je invriezen.

(09) Sauzen.                                                           Veel mensen bewaren hun mayonaise, chili- en sojasaus nog steeds in de koelkast. Dit is echter helemaal niet nodig. De meeste sauzen bevatten natuurlijke en kunstmatige conserveermiddelen. Daarom zie je op flesjes ketjap en vissaus vaak ‘koel en droog bewaren’ staan. Dit betekent dat ze op hun best blijven in het keukenkastje. Zelfs mayonaise en ketchup blijven goed buiten de koelkast. Pas wel op met zelfgemaakte sauzen; deze gaan minder lang mee en blijven het best als ze wel gekoeld staan.

(10) Honing.                                                             Honing is niet alleen lekker, maar ook gezond. Honing is een natuurlijk voedingsmiddel zonder enige toevoeging. Het is echter niet verstandig om honing in de koelkast te bewaren. In de koelkast wordt de honing te dik en is moeilijk smeerbaar. Als je het een tijdje in de kou laat staan, zal het kristalliseren, waardoor deze zoete lekkernij vrijwel onbruik wordt. Honing kan het best bewaard worden op kamertemperatuur in een donkere en droge ruimte, bij voorkeur in een afgesloten pot. Honing bederft niet, maar de kwaliteit gaat na ongeveer 2 jaar achteruit.

(11) Knoflook.                                                       Zoals de naam al doet vermoeden komt knoflook uit de lookfamilie. Ook bieslook en ui behoren hiertoe. Dit bolgewas met een scherpe smaak wordt in verschillende gerechten gebruikt. Je kunt verse knoflook bij de supermarkt halen, maar je kunt het ook zelf verbouwen. Om langer plezier te hebben van knoflook is het verstandig om te weten hoe en op welke plek je de knoflook het beste kunt bewaren. Knoflook kun je het beste bewaren in speciale ‘lookpotten’. Al vanaf oudsher wordt deze bewaarplaats gebruikt voor deze smaakmaker. Bewaar knoflook vooral NIET in de koelkast, daar ontkiemt knoflook heel snel, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Bovendien zal het eerder gaan beschimmelen. Je mag knoflook wel gewoon op een donkere, koele plek bewaren. Naast de uien, bijvoorbeeld.

(12) Eieren.  Deze wel.                                           Iedereen heeft wel eieren in huis.             Eieren worden op allerlei manieren bereid. Gekookt, gebakken, gepocheerd. Maar wat is nou de beste manier om eieren te bewaren? Hoewel eieren in de supermarkt buiten de koeling staan, kun je ze thuis toch beter in de koelkast bewaren. Belangrijkste reden hier voor is dat eventueel aanwezige salmonella bacteriën zich niet vermenigvuldigen. In een gekoeld ei groeien bacteriën een stuk minder snel en dat zorgt ervoor dat je eitjes gekoeld ongeveer een maand houdbaar zijn. Het is aan te raden om eieren niet te dicht bij andere producten te bewaren die een sterke geur afgeven, zoals vis. Ook na de houdbaarheidsdatum zijn eieren vaak nog goed.

Maak jouw eigen website met JouwWeb