De feiten staan altijd in de kleur groen & De fabels staan altijd in de kleur oranje. De algemene informatie staat in de kleur turkoois. En de kop tekst staat in het Wit.
Lig je net lekker in je bed en ineens hoor je dat gezoem om je oren. Je doet het licht aan en er is niets meer te zien. Je doet het licht weer uit en gaat uiteindelijk slapen, waarna je de volgende ochtend wakker wordt onder de bulten. De mug is een vervelend monster en de grootste zomer ergernis. Er wordt veel gesproken over de mug, maar wat is nu wel en niet waar?
Waarom heeft de ene persoon meer last van muggen dan de andere? Sommige mensen trekken muggen aan. Zij hebben meer beten, terwijl anderen er nauwelijks last van hebben. Waarom dat zo is, weet men niet. Dat muggen (en andere stekende of bijtende insecten) van ‘zoet bloed’ zouden houden, is een fabeltje. Zoet bloed bestaat niet en muggen maken geen verschil tussen zoet en zuur. Een ander fabeltje is dat muggen bij voorkeur afkomen op mensen met bloedgroep 0. Bloedgroep 0 komt veel meer voor dan A, B of AB, dus is het normaal dat meer mensen met bloedgroep 0 gestoken worden. Maar dat heeft niets te maken met enige voorkeur van de mug. Waarschijnlijk komt de mug af op het koolzuurgas dat wij uitademen, op zweet en andere lichaamsgeurtjes. De mug heeft zeer gevoelige waarnemingsorganen en kan zijn prooi tot 30 meter afstand waarnemen. Mensen die vaak gestoken worden zweten waarschijnlijk meer of hebben in dat zweet een hogere concentratie aan bepaalde chemische stoffen. Ook bierdrinkers en mensen die donkere kleding dragen, zouden meer muggen aantrekken. Muggen steken vrouwen over het algemeen liever dan mannen. Dit heeft mogelijk te maken met een verschil in hormonale stofjes die worden afgescheiden. Mogelijk heeft het ook te maken met de lichaamswarmte. Degene met de warmste lichaamstemperatuur wordt het vaakst gestoken. In tegenstelling tot wat iedereen denkt worden muggen niet aangetrokken door licht. Een elektronische lamp als lokker en doder werkt dus niet.
Muggen houden u ’s nachts uit uw slaap met hun gezoem, ze ontsieren het lichaam met rode bultjes en veroorzaken veel jeuk. Maar vooral kunnen ze diverse ziekten overbrengen. Muggen die malaria en Japanse encephalitis overbrengen, steken tussen zonsondergang en zonsopgang. Muggen die dengue, chikungunya en gele koorts overbrengen steken overdag. Dit betekent dat u zich in landen waar deze ziektes kunnen voorkomen, 24 uur per dag moet beschermen.
Muskietennet:
Indien u niet in een afgeschermde ruimte kunt overnachten, slaap dan altijd onder een onbeschadigd en goed sluitend muskietennet (klamboe). Een goede klamboe is gemaakt van fijn gaas en heeft een split om gemakkelijk in en uit bed te stappen. Ook moet de klamboe ruim rond het bed passen en enige afstand tot het hoofdeinde van het bed laten. Klamboes kunnen op verschillende manieren worden opgehangen: op één punt, vier punten of wigvormig (Dit wil zeggen de vorm van een langwerpige driehoek.) Een klamboe met een vierpuntsophanging heeft een rechthoekige vorm met als voordeel dat de klamboe recht om op het bed hangt waardoor u meer ruimte heeft onder de klamboe en er minder snel bij kan.
Gebruik bij voorkeur een muskietennet dat geïmpregneerd werd met een muggenafstotende en -dodende stof zoals permethrine of deltamethrine.
In vele Afrikaanse landen is deltamethrine gecommercialiseerd onder de naam k-o tab (insecticide tabletten). Permethrine is verkrijgbaar onder diverse namen, zoals Care Plus Klamboe Impregneerset, Permas en Peripel. De werkzaamheid van een geïmpregneerd muskietennet duurt 6 (met permethrine, 500 mg/m2) tot 12 maanden (met delthametrine, 25 mg/m2), op voorwaarde dat het net niet te dikwijls gewassen wordt, dat het niet te veel gemanipuleerd wordt en dat het bij niet-gebruik in een afgesloten plastic zak wordt opgeborgen.
Er bestaan ook muggennetten die al op voorhand geïmpregneerd werden en die kunnen worden gewassen. In de nabije toekomst zullen verbeterde geïmpregneerde muggennetten beschikbaar zijn, waarbij het insecticide in de vezels verwerkt zit. Deze producten zijn veilig voor de mens, zelfs voor kleine kinderen.
Stop de randen van het muskietennet onder de matras en maak het net in de hoogte vast aan steunen op de 4 hoeken van het bed of hang het met een touw aan vier punten op. Het net moet geregeld gecontroleerd worden op gaten.
Bescherm ook de wieg, de relaxstoel, enzovoort van uw baby met een muskietennet. Doe het kind ook in bad voor het slapengaan onder het muggennet. Zorg er wel voor dat de baby het net niet kan vastgrijpen en erop kan zuigen.
Insecticiden:
U kunt een insectenverdelgend middel op basis van pyrethrum gebruiken. Dit kan door verstuiving (spuitbus). Let op het correct gebruik, zodat het product niet ingeademd wordt.
Een alternatief is verdamping door elektrische verwarming van vloeistoffen of geïmpregneerde plaatjes. Deze producten kunnen overdag in een goed afgesloten kamer gebruikt worden, ofwel ’s nachts tijdens het slapen, mits er een goede ventilatie is.
Een antimuggenspiraal (‘coils’) mag niet in gesloten ruimten gebruikt worden, wel bijvoorbeeld als bijkomende maatregel ’s avonds buiten op een terras.
Apparaatjes die door (ultra)geluid de muggen op afstand (zouden) houden, zijn waardeloos.
Kleren:
Draag ’s avonds licht gekleurde kleding (men ziet de muggen zitten) die zoveel mogelijk de armen en benen bedekt (lange broek, lange mouwen, sokken). Bovenkleren, enkel- of armbanden en dergelijke kunt u impregneren met permethrine (1 deel van de oplossing à 10% verdunnen met ongeveer 50 delen water, volledig laten drogen). Voorbeelden van producten die u daarvoor kunt gebruiken zijn: Mouskito spray of Biokill, Permas (te koop bij de drogist).
Direct contact met de huid moet vermeden worden: de geïmpregneerde banden of kledingstukken moeten gedragen worden boven andere kleding. Dus nooit ondergoed impregneren. U kunt met deze producten ook tentzeilen, gordijnen enzovoort impregneren.
Kleren kunnen ook bespoten worden met een insectenwerend product op basis van deet. Deet doet synthetische stoffen oplossen, u moet dus zeer voorzichtig zijn om deet op kleding aan te brengen.
Hoe verzorg je een muggenbeet?
TIPS Een muggenbeet is meestal niet erg, tenzij het natuurlijk gaat om een tropische mug die besmet is met malaria, gele koorts of een andere tropische ziekte. Bij een steek door de gewone steekmug blijft de ellende meestal beperkt tot een lokale zwelling en min of meer erge jeuk op de plek van de huid waar de mug bloed zuigt. De zwelling verdwijnt meestal binnen enkele uren, maar de jeuk blijft vaak langer aanwezig. Door krabben kan de zwelling telkens weer ‘geactiveerd’ worden.
Soms kan de reactie van de huid zo sterk zijn dat er een blaasje ontstaat. Deze overgevoeligheidsreactie wordt “culicosis” of “culicosis bullosa” genoemd. De bulten en de blaren drogen na een aantal dagen in. Bij sommige mensen, ook kinderen, kunnen enkele uren na een muggenbeet fors jeukende bultjes ontstaan. Deze reacties treden twee tot acht uur na de steek op. Vooral de romp en ledematen zijn aangedaan. In het centrum van de bultjes kan zich ook een vochtblaasje of blaar ontstaan (“strophulus bullosa”). De roodheid verdwijnt binnen enkele uren. Er blijven jeukende, verharde en (open)gekrabde bultjes achter die dagen tot weken kunnen aanhouden. Vooral na herhaalde muggenbeten kunnen ook oude reactieplaatsen weer opvlammen met dezelfde verschijnselen.
Sommige volwassenen worden nadat ze heel vaak zijn gestoken, gevoelig voor muggensteken wat kan leiden tot een allergische reactie met blaren en ontstekingsverschijnselen zoals hevige roodheid en flinke zwelling op de plaats van de steek.
Wat kan u doen?
Koude kompressen, die bijvoorbeeld bestaan uit ijs gewikkeld in handdoeken of uit washandjes natgemaakt met koud water, kunnen worden aangebracht op de plaats van de steek om de jeuk en de zwelling te verminderen. Als de jeuk heel erg is, kunt u een anti-allergiepilletje (een antihistamine) nemen bijvoorbeeld cetirizine. Neem deze pilletjes bij voorkeur ’s avonds omdat ze soms slaperigheid kunnen veroorzaken. Ook lokale antihistaminica kunnen effectief zijn in het bestrijden van de jeuk en de zwelling.
Bepaalde crèmes met een antihistaminicum geven een overgevoeligheidsreactie als er zon op komt. Wees daar dus voorzichtig mee. Soms weet een bacterie in de plek binnen te dringen en ontstaat een bacteriële infectie. Vooral in tropische landen ontstaan vaak ernstige infecties door een jeukende insectenbeet die je onbewust open krabt. Daarom kan je eventueel ‘s nachts een druppeltje cortisonecrème aanbrengen op de beet zodat hij niet jeukt en je hem niet openkrabt. Dergelijke zalven mogen niet op het gezicht gebruikt worden. Wat ik er op doe is cocos olie werkt ook goed.
De fabels over de mug Door de mensen zijn in het verleden vele fabels in de wereld gekomen met betrekking tot de mug. Hieronder de meest voorkomende fabels, welke momenteel worden gebruikt door ons. Muggen zijn af te schrikken met licht en geluid?.
Dit is complete onzin! Er worden veel apparaatjes op de markt gebracht, zoals bijvoorbeeld de zogenoemde zoemstekkers. De bedoeling is dat dit apparaat het geluid maakt van een mannetjes mug, waardoor de vrouwtjes mug (diegene die altijd steken) bang worden en vluchten. Het geluid wat deze stekkers produceren is echter vele malen hoger. Ook is het flauwekul dat muggen op licht afkomen. De beestjes die op zo’n lamp afkomen zijn vliegjes en zeker geen muggen. Muggen gebruiken hun neus en gaan af op uitgeademde koolmonoxide. Vanaf 40 tot 70 meter afstand weten ze al dat je er bent. Ze zien mensen hierdoor in het donker als een gloeiend voorwerp.
Kruisjes in een muggenbult zetten helpt?.
Als je een kruisje op de bult zet zal je de eiwitten, waardoor je de bult hebt gekregen, verder verspreiden. De pijnprikkel is enkel tijdelijk weg. Ook als je even hard op de bult drukt zorgt dit voor een tijdelijke verdoving.
Na je vakantie wordt je niet meer gestoken?.
Weer zo’n onzinverhaal. Dus er zijn gewoonweg even minder muggen in de buurt of je hebt jezelf beter beschermt dit keer.
Zoemende muggen bijten niet?.
Muggen kunnen echt wel meerdere dingen. Dus ook zoemende muggen kunnen bijten. Wel is het zo dat ze niet kunnen zoemen en bijten op hetzelfde moment. Het zoemgeluid komt van de vleugels tijdens het vliegen. Een mannetje maakt wel zeshonderd vleugelslagen per seconden en een vrouwtje zo’n vijfhonderd slagen per seconden. Vermoed wordt dat ze zoemen om te kijken of de prooi slaapt, zodat ze veilig kunnen landen en bijten.
Muggen zijn gek op mensen met zoet bloed?.
Zo zijn er vele onzinverhalen die de ronde doen. Muggen zouden gekker zijn op bierdrinkers, mensen met zoet bloed en blonde vrouwen. Onzin! Muggen komen op lichaamsgeur af. Ieder mens ruikt anders. Dit alles op basis van de gezondheid, dieet, eetgewoonten en drinkgewoonten worden stofjes geproduceerd die muggen afstoten en aantrekken. Aangezien en vele soorten muggen zijn is het moeilijk te bepalen wat de juiste combinatie zou moeten zijn.
De feiten over de mug Naast al deze fabels zijn er uiteraard ook nog waarheden over de mug te vertellen. Dit zijn zeker geen fabels en wellicht kun je er nog wat van opsteken. Hieronder een opsomming van de feiten over de mug.
Je krijgt meer jeuk van krabben.
Door het krabben van een muggenbult worden de eiwitten, waarop je immuunsysteem reageert verder verspreid. Als je dat doet wordt de reactie alleen maar heftiger.
Vrouwtjes muggen zijn erger dan de mannetjes.
Dit klopt. De vrouwtjes zijn juist diegene die bijten. Ze doen dit om bloed te krijgen, wat ze nodig hebben om hun eitjes te leggen. De mannetjes houden zichzelf in leven door zichzelf te storten op de sappen van bloemen en planten. Steken doe je met een angel. Muggen bijten daarentegen met een soort apparaat dat op een broodmes lijkt. Hiermee kunnen ze door de huid prikken. Het bloed wordt vervolgens opgezogen door een buisje. Er zijn zo’n 25 verschillende muggen in Nederland, hiervan steken er maar een paar. De meest voorkomende huis-, tuin,- en keukenmug is de Culex Pipiens.
Muggen zijn af te leiden.
Muggen zijn heel goed af te leiden. Als je bijvoorbeeld buren heb met kippen dan zul je zien dat muggen eerder naar de kippen gaan dan naar de mensen. Dus als je buren nog geen kippen hebben, doe ze dan zo'n dier cadeau! Neem je tuin onder handen en gooi een emmer water achter de schuur, want die dient dan als broedplaats (en afleiding!). Verder is het van belang dat je de slaapkamer goed aanpakt. Zorg voor fysieke barrières. Met horren en klamboes kun je muggen al goed buiten houden. En gebruik ook de chemische middelen, zoals stekkers met citronella of Deet.
Kinderen krijgen grotere bulten.
Hoe vaak je geprikt bent, je lichaamsgeur en je genetische achtergrond zijn afhankelijk van hoe vaak je geprikt gaat wordt en hoe je gaat reageren op muggenbeten. Kinderen hebben daarom ook vaker bulten dan volwassenen en ook zijn deze bulten veel groter en heftiger. Dit geldt in ieder geval voor onze Nederlandse muggen. In het buitenland hebben mensen ook vaak te maken met de zogenaamde tijgermuggen, welke veel venijniger bijten en ook overdag actief zijn.
Bulten zijn een reactie van je immuunsysteem.
De mug versnijdt de haarvaten met dat zogenoemde broodmes. Hierdoor ontstaat een poeltje van bloed, dat zich onderhuids bevind. Hier injecteert de mug twintig verschillende eiwitten, waardoor het bloed niet kan stollen. Je immuunsysteem reageert hierop met een bult als gevolg.
Maak jouw eigen website met JouwWeb