De feiten staan altijd in de kleur groen De fabels staan altijd in de kleur oranje.                         De algemene informatie staat in de kleur turkoois. En de kop tekst staat in het Wit.

Feiten en Fabels Over planten.                                                                                                                    Er bestaan veel feiten en fabels over planten. Ik heb de meest bekende feiten en fabels met antwoord over planten hieronder op een rijtje gezet. 

Sommige planten zijn zo giftig dat ze bij consumptie dieren of mensen kunnen doden.       Antwoord: Ja, dat klopt. Een van de meest bekende giftige plant is de Dieffenbachia.                   Bij consumptie van deze plant kunnen kleine huisdieren, zoals een kat, en kleine kinderen door het gif in de plant overlijden. Gelukkig zijn de meeste giftige planten erg bitter, en laten de meeste dieren na het proeven van de plant de plant links liggen. Heb je kleine kinderen in huis, zet de giftige planten op een plaats waar ze dan niet bij kunnen of gooi de planten weg. Een lijst van giftige kamerplanten vind je op het internet, of je kunt een medewerker van een plantenzaak informatie vragen.

Sommige planten kunnen zich bewegen.              Antwoord: Bewegen is een groot woord, het is meer een reflex. Vooral vleesetende planten zijn bekend dat ze "bewegen". In de vangbladeren van een vleesetende planten zitten een aantal voelers. Als er een insect op de bladeren komt en het insect raakt de voelers aan, dan klapt het blad als een reflex dicht. Als het insect is verteerd dan opent het blad zich weer. Heb je zo een plantje in huis, speel dan niet met de blaadjes. Bij te veel aanraken van de voelers, beschadigen ze op den duur, en kan het blad geen insecten meer vangen. Wel kan je de plantjes met insecten voeren. Heb je een dode vlieg, leg dan met een pincet de vlieg in de vangbladeren en beweeg het een klein beetje heen en weer. De vangbladeren zullen zich sluiten en de plant heeft een lekker maaltje. Het is trouwens een fabel dat een vleesetende plant je vinger af kan happen, een plant heeft namelijk geen tanden.

De oudste boom ter wereld is meer dan 2000 jaar oud!                                                              Antwoord: Ja dat klopt. De boom is een Britlecone pine en staat in de White Mountains in Californie. De boom is maar liefst 4700 jaar oud!!

Planten kunnen communiceren.                                                                                                 Antwoord: Planten kunnen niet praten zoals wij, maar ze kunnen wel communiceren met hun omgeving. Bijvoorbeeld: Om insecten te lokken voor hun bestuiving, scheiden planten een geur af om insecten te lokken. Ook de felle kleuren van bloemen trekt insecten aan. Maar een plant probeert zich ook op verschillende manieren te verdedigen tegen hun vijanden, de aanvretende insecten. De communicatie van planten gebeurd onder andere op de volgende manieren: Bloembouw en kleur: Speciale structuren: Vlezige vruchten: Vruchten met veel reserve stoffen: Reukstoffen: Smaakstoffen: Gifstoffen: Ander afweermechanismen.

Een orchidee is een moeilijke plant je moet hem goed verzorgen.(fabel).                                         Antwoord: Nee, de orchidee is een van de makkelijkste planten die je kunt hebben.                   Bij verwaarlozing gaan ze het steeds beter doen. Wel vraagt deze plant veel licht, maar geen zonlicht. Dus heb je een raam op het noorden, dan is dit de ideale plant om er neergezet te worden.

Er is een waterlelie waarvan je op de bladeren kunt zitten.                                                                Antwoord: Ja dat klopt. Alleen een kind kan op de bladeren van deze waterlelie zitten.             Het gaat om de Victoria waterlelie. Deze waterlelie groeit helaas niet in Nederland maar in het Amazone gebied van Brazilië. Wel is deze lelie te bewonderen in Hortus botanicus in Amsterdam.

Het is slecht om een kamerplant op je slaapkamer te hebben. (fabel).                      Antwoord: Een plant op je kamer is juist er gezond. Overdag produceert de plant veel zuurstof, voor een goede nachtrust. Het klopt dat planten 'nachts zuurstof uit je kamer halen. Maar die hoeveelheid is zo klein dat het eigenlijk geen invloed heeft op de luchtkwaliteit. Doordat er overdag meer zuurstof geproduceerd wordt dan 'nachts koolstof, krijg je uiteindelijk een gezondere omgeving. Vermijd wel sterk geurende planten in je slaapkamer, dit kan je nachtrust verslechteren Goede slaapkamerplanten zijn  Monstera (gatenplant), Ficus en vele andere bladplanten.

Deze 11 planten verbeteren de slaap en zuiveren de lucht in je slaapkamer.                             Kamerplanten zijn niet alleen mooi en sfeervol om te zien, veel hebben ook nog eens de handige eigenschap dat ze de lucht om je heen schoner maken. Een levende luchtverfrisser dus. Onze huizen zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat we sneller te maken hebben met droge lucht en met te weinig zuurstof in onze kamers. Door de goede planten te plaatsen kun je dit tegengaan. Bovendien werken planten letterlijk als filters. Heel knap wat zij uit de lucht kunnen halen wat we normaal gesproken zouden inademen. Maar welke planten zijn nu juist bijzonder goed voor het leefklimaat in je huis? Op de volgende pagina hebben wij de 11 beste lucht zuiverende planten op een rij gezet!

(01) Klimop.                                           Deze plant die vooral bekend is om te plaatsen in de tuin, is ook prima geschikt als lucht zuiverende plant binnenshuis. De klimop wordt vaak gebruikt als bodembedekker in publieke lobby’s of atriums, maar het is ook leuk om de klimop in een hangmandje te laten groeien.             De klimop is namelijk goed in het verwijderen van formaldehyde, een stof die in vrijwel elk binnenklimaat voorkomt. Daarnaast kan de plant ook goed trichloorethyleen en benzeen opnemen uit de lucht. Deze stoffen worden gebruikt in bepaalde oplosmiddelen en benzine. Verder kan de klimop op veel verschillende manieren in huis staan. De plant kan overal in een simpele pot neergezet worden, maar zou ook ergens aan kunnen worden gehangen, zoals op bovenstaande foto te zien. Als je nog een stapje verder wilt gaan kan de plant ook aan een plantenmuur binnenshuis groeien.

Wat is Trichlooretheen:                                                                                                                                  Trichlooretheen of trichloorethyleen ('tri') is een giftig oplosmiddel. De scheikundige formule is C2HCl3 of Cl2C=CHCl. Het is een kleurloze, niet ontvlambare, vluchtige vloeistof met een karakteristieke geur die lijkt op die van chloroform.

(02) Vrouwentongen.                                 Heb je geen groene vingers, maar wil je wel groene kamerplanten in huis? Dan is de Sanseveria, of Vrouwentong, voor jou geschikt! De Sanseveria is namelijk een van de gemakkelijkste kamer planten. Bovendien is de Sanseveria lucht zuiverend en zorgt hij voor een betere luchtvochtigheid. Dit verbetert jouw leefklimaat. De Sanseveria was zeer populair in de jaren ’70 en staat nog steeds erg decoratief. Het mooie van deze plant is dat in tegenstelling tot andere planten deze ’s nachts koolstofdioxide omzet in zuurstof in plaats van overdag. Samen met het feit dat deze plant het goed doet op een schaduwrijke plek, maakt hem een ideale plant voor in de slaapkamer. Deze plant filtert benzeen, formaldehyde trichloorethyleen en xyleen uit de lucht. Let er alleen wel op dat deze plant giftig is voor mens en dier!

(03) Areca of Chrysalidocarpus.                    Dit is een sierlijke binnen palm, de bladstengels komen allemaal rechtstreeks uit de grond er is dus geen centrale stam. Het blad is smal, glanzend donkergroen.     De plant komt oorspronkelijk uit Madagaskar, daar heeft ze de bijnaam goudpalm gekregen, vanwege de geelachtige kleur van de stengels. De plant houdt van een lichte plek, maar niet in direct zonlicht of tocht. De plant kan niet goed tegen sterke temperatuurschommelingen, bij een temperatuur tussen de 18 en 24 graden groeit hij het best. De potgrond moet steeds vochtig zijn. De plant heeft daarom twee keer per week water nodig. In de winter is één keer voldoende. Voeg één keer per maand plantenvoeding aan het gietwater toe. Bruine of oude bladeren kunnen gewoon worden afgeknipt. De plant heeft een fris tropische uiterlijk en is erg populair.

(04) Krulvaren (Boston varen Nephrolepis). De naam Nephrolepis komt van de Griekse woorden nephros of nier en lepis of schub. Deze naam verwijst naar de dek blaadjes van de Krulvaren die de vorm hebben van niertjes. Deze varen heeft lange gekrulde bladeren. De Krulvaren doet het goed in een vochtige en warme omgeving. Je kunt hem daarom beter in de badkamer zetten. Naar mijn smaak niet de mooiste plant om solo in een hoekje neer te zetten, maar juist een onwijs mooie om bij andere planten neer te zetten. De frivole springende bladeren geven zo’n plantenhoekje een vrolijke uitstraling. Hij houdt van licht, maar niet van direct zonlicht. Als hij op een te donkere plaats staat, verliest hij zijn bladeren. De krulvaren houdt niet van tocht. Verwijdert de stoffen: formaldehyde. Deze varen is heel goed in het verwijderen van formaldehyde.

(05) Lepelplant.                                     De Lepelplant is een ideale aanwinst om de lucht te zuiveren. De plant haalt namelijk benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen, xyleen, tolueen en ammonia uit de lucht. De plant maakt witte bloemen aan, die de vorm van een lepel hebben. De plant vraagt net als de Areca palm om iets meer onderhoud, want ook de Lepelplant houdt van veel water. Bij te weinig water zullen de bladeren gaan hangen. Geen groot probleem, want wanneer je de plant water geeft zullen de bladeren rechtop komen te staan. Geef de plant zo’n twee keer per week water. De plant houdt van veel licht, maar eigenlijk ook weer niet te veel. De plant kan zo’n 3 tot 5 uur direct zonlicht per dag aan. Wanneer de bladeren bruin worden is dat een teken van te veel zonlicht; bij te weinig zonlicht zullen de bloemen van de plant groen kleuren. Geef de plant af en toe een sproeibeurt met een plantenspuit. De plant is giftig voor honden en katten.

(06) Aloë Vera.                                   De aloë vera is een vetplant met dikke stevige bladeren. Het is een makkelijke plant dat weinig verzorging nodig heeft. Hij mag zowel op een lichte plek als in de schaduw staan en heeft af en toe water nodig. Aloë vera neemt vooral formaldehyde en benzeen op. Dit is waarschijnlijk de makkelijkste plant om thuis te houden. Zorg wel voor een zonnig plekje, maar niet direct voor een raam op het zuiden. De plant zal steeds babyplantjes produceren die je weer in eigen potten kunt doen, een leuk cadeautje om weg te geven.       De Aloë Vera helpt de lucht te zuiveren van chemicaliën uit schoonmaakproducten en het is een mooie indicator, want als er bruine plekjes op de plant verschijnen, dan weet je dat de lucht sterk verontreinigd is. De gel die je in het blad vindt is een prima eerste hulpmiddel bijvoorbeeld bij brandwonden.

(07) Chrysant.                                   Volgens een onderzoek van NASA is de chrysant de beste lucht zuiverende plant. Chrysanten zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en fleuren elke kamer op. Deze plant neemt met zijn fleurige bloemen formaldehyde, trichloorethyleen en benzeen op. Het is dan ook een zeer effectieve plant om in huis te hebben en ze ziet er nog leuk uit. Chrysanten zet je op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. De plant heeft elke dag water nodig en kan zowel binnen als buiten gehouden worden. Met de juiste zorg en het juiste type potgrond zal de Chrysant veel mooie bloemen van verschillende kleuren produceren. Opgelet bij deze kamerplant: hoewel ze mooi zijn om in de buurt te hebben, zijn ze ook giftig voor dieren. Als je huisdier deze plant heeft opgegeten, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met je dierenarts.

(08) Treurvijg.                                           De treurvijg is een van de lucht zuiverende planten die volgens NASA schadelijke stoffen uit de lucht kan zuiveren zoals formaldehyde, xyleen en tolueen. Deze groenblijvende plant heeft weinig aandacht nodig en groeit goed zowel binnen als buiten. Als je de treurvijg wil gebruiken als kamerplant, plaats deze dan ergens waar het kan genieten van veel helder indirect daglicht. Als je deze namelijk in direct zonlicht zou plaatsen, is het mogelijk dat de bladeren verbranden. Geef regelmatig water, maar laat de grond opdrogen alvorens opnieuw water te geven om wortelrot te voorkomen. Let wel op: ook deze plant is giftig voor dieren. Zorg ervoor dat ze niet stikken een stuk van deze plant naar binnen werken.

(09) Orchidee.                                         De orchidee: of je vindt hem prachtig of je vindt hem helemaal niets.         De uitgesproken bloemen op lange stelen hebben de laatste jaren echter weer aan populariteit gewonnen. Vooral ook door de verzorging van de plant, omdat de verzorging bijna tegen verwaarlozing aan zit. De plant bloeit vaker in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid. Hij is zeer effectief in het verbeteren van lucht en hij verwijdert de giftige stof xyleen. Xyleen is een oplosmiddel dat bedwelmend, giftig en kankerverwekkend is en verwerkt wordt in allerlei producten die we in huis hebben.               De orchidee kan het best geplaatst worden in halfschaduw of schaduw. Directe zon liever niet.

(10) Dracaena Janet Craig.                           Dit is een erg sterke plant die ook op donkere plekken in huis goed kan groeien. Hij verwijdert verontreinigde lucht effectief, in het bijzonder Trichloorethyleen. Dit is een oplosmiddel en wordt gebruikt om metalen te ontvetten, als ontvlekker, in lijm, tapijtreiniger, verf verwijderaar en als oplosmiddel in inkten en correctievloeistof. De kans dat deze stof in je huis voorkomt is klein omdat tegenwoordig deze stof niet meer mag voorkomen in producten die consumenten gebruiken. Echter, je printer kan deze stof nog wel afgeven. Deze plant is eenvoudig te onderhouden en kan geplaatst worden in halfschaduw.

(11) Bamboe palm.                                 Deze plant kwam uit het NASA onderzoek naar voren als een hele goede lucht zuiveraar en filtert vooral erg goed benzeen en trichloorethyleen, maar is ook geschikt om in de buurt van meubels te zetten die formaldehyde uitwasemen.                   De bamboe palm is makkelijk te verzorgen en pompt het nodige vocht in de lucht van jouw huis, vooral tijdens de wintermaanden als de centrale verwarming de lucht in huis droog maakt.                   Deze palm is ook een van de beste planten om giffen als benzeen, trichloorethyleen en formaldehyde te verwijderen. De plant gedijt het best bij direct, helder zonlicht. Kan in de schaduw, maar vermijd direct zonlicht. Deze plant heeft een altijd iets vochtige potgrond nodig.

Maak jouw eigen website met JouwWeb