We weten allemaal dat bepaalde voedselsoorten gezond zijn voor je lichaam, maar wist je ook dat bepaalde etenswaren je hersenfuncties stimuleren? Een beter geheugen en een gezond brein is slechts een hap van je verwijderd, dus begin vandaag nog te eten voor gezondere hersenen!

(01) COMPLEXE KOOLHYDRATEN:                               Het klopt dat het helemaal niet erg is om bepaalde koolhydraten te eten, het is zelfs aan te raden. Complexe koolhydraten uit bijvoorbeeld volkorenbrood en bruine rijst leveren een langzame afgifte van glucose aan het brein. Glucose in je hersenen leveren meer concentratie en een beter geheugen op, en je kunt er beter door leren

(02) KOFFIE:                                                                          Niet alleen word je er 's ochtends mee wakker, maar koffie geeft ook een boost aan je brein. Onderzoek toont aan dat koffie je geheugen stimuleert en je reactievermogen versnelt. Regelmatig koffiedrinken wordt ook gelinkt aan een kleinere kans op Alzheimer.

(03) THEE:                                                                             Als koffie niet echt jouw ding is dan is thee net zo goed voor je brein. Thee barst van de antioxidanten die de productie van neuronen in je brein ophogen. Ook zou thee geheugenverlies vermijden.

(04) SALIE:                                                                            Recent onderzoek heeft aangetoond dat salie-olie je geheugen stimuleert en zelfs verbetert. Je kunt meer salie aan je dieet toevoegen door het als thee te drinken, aan pasta toe te voegen of je kunt zelfs een paar blaadjes rauw eten. Salie is ook goed voor een frisse adem.

(05) ZALM:                                                                       Deze smakelijke vis zit vol omega 3-vetzuren, die cruciaal zijn voor de prestaties van je hersenen. Onderzoek heeft aangetoond dat een tekort aan omega 3 kan leiden tot moeheid, een slecht geheugen en stemmingswisselingen.  Eet dus voldoende zalm!

(06) EIGEEL:                                                                           Hoewel sommige mensen alleen het eiwit opeten omdat ze denken dat dat gezond is, is eigeel eigenlijk het gezondste van het ei, want het bevat veel choline, wat heel goed is voor je geheugen. Dus de volgende keer dat je een ei eet, eet dan het hele ei op.

(07) BROCCOLI:                                                                   Broccoli zit vol vitamine K, wat erom bekend staat je cognitieve functioneren te versterken. De groente bevat net zoals eigeel ook veel choline, wat goed is voor je geheugen.

(08) AARDBEIEN:                                                                   Onderzoek heeft aangetoond dat als je veel aardbeien eet je hersenen op latere leeftijd minder snel achteruit gaan. Dat komt omdat aardbeien vol zitten met flavonoïden, een antioxidant dat je geheugen en ook je stemming verbetert.

(09) CHOCOLADE:                                                                 Eindelijk een goed excuus om chocolade te eten! Recent onderzoek heeft aangetoond dat er een bewezen link is tussen normale chocolade consumptie en betere cognitieve vaardigheden. Mensen die minstens eenmaal per week chocolade eten hebben een beter geheugen en denkvermogen. Pure chocolade met minstens 70% cacao werkt wel het beste.

(10) WATER:                                                                           Een van de belangrijkste veroorzakers van geheugenverlies is uitdroging, dus iets simpels als het drinken van een glas water kan al je hersenfunc

(11) BOSBESSEN:                                                                   Volgens onderzoek verbeteren bosbessen je geheugen, je leervermogen, je vermogen om beslissingen te maken, je denkvermogen en je verbale begrip.

(12) OLIERIJKE VIS:                                                               Olierijke vis zoals tonijn, forel en makreel zit vol  DHA (docosahexaeenzuur), wat zich in grote concentraties in de hersenen bevindt en wat wordt gezien als een belangrijke stof om je leervermogen en mentale ontwikkeling te verbeteren.

(13) SPINAZIE:                                                                       Popeye mag dan altijd veel spinazie eten om sterker te worden, maar jij zou vooral veel spinazie moeten eten om je brein een boost te geven. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat spinazie je beschermt tegen ouderdomsverschijnselen en cognitieve stoornissen.

(14) WALNOTEN:                                                                   Hoewel veel notensoorten goed zijn voor je hersenpan, zijn walnoten pas echt superhelden voor je brein. De omega 3 uit walnoten werken als antioxidanten die je hersenen beschermen tegen potentiële schadelijke stoffen.

(15) APPELS:                                                                       In appels zit veel catechine, een soort antioxidanten die je beschermen tegen schadelijke chemicaliën uit alledaagse voedselsoorten.

(16) POMPOENZADEN:                                                       Pompoenzaden zijn maar klein, maar ze zijn wel erg gezond voor je. In de zaden zit veel tryptofaan, een aminozuur dat noodzakelijk is bij de aanmaak van serotonine, wat belangrijk is voor je stemming en de gezondheid van je hersenen. Eet de pompoenzaden als snack of gooi ze door een salade.

(17) TOMATEN:                                                                     Onderzoek heeft aangetoond dat lycopeen, een antioxidant dat onder meer in tomaten zit, kan helpen bij het beschermen tegen dementie.

(18) ZEEWIER:                                                                       Zeewier bevat veel jodium, wat een boost levert voor je hersenen. Je lichaam maakt zelf geen jodium aan, wat wel noodzakelijk is voor de groei en ontwikkeling van je brein en lichaam, dus is het nodig om via je voedsel voldoende jodium binnen te krijgen.

(19) ALCOHOL:                                                                       Ja, echt! Hoewel veel alcohol drinken tot dementie kan leiden, heeft onderzoek aangetoond dat matig alcohol drinken je hersenen beschermt. Mensen die een tot zes glazen alcohol per week of elke dag 1 glas drinken hebben 54% minder kans om dementie te ontwikkelen. Alcohol beschermt zowel je hart als je brein doordat het blokkades in je bloedvaten voorkomt. Rode wijn werkt het beste.

(20) AVOCADO:                                                                     Avocado bevat veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren, en die helpen de zenuwcellen in je brein gezond te houden. In een avocado zitten ook twintig verschillende soorten vitamine. Een halve avocado per dag doet al wonderen.

(21) SPRUITJES:                                                       Spruitjes zijn misschien niet je favoriete groentesoort, maar het is het echt waard ze zo nu en dan te eten. Spruitjes geven een boost aan je immuunsysteem, dat nieuwe hersencellen beschermt. Mocht je ze wat minder lekker vinden dan doet een kaassausje wonderen.

(22) KNOFLOOK:                                                                  Rauwe knoflook is goed voor je bloedsomloop, en knoflookextract beschermt je brein tegen functieverlies. Knoflook kan dus helpen als alternatieve behandeling van Alzheimer.

(23) OESTERS:                                                                       Oesters geven niet alleen een boost aan je libido,       ze verbeteren ook je cognitieve vaardigheden en stemming. De hoge concentraties zink en ijzer in oesters helpen je aan een betere concentratie, ze verscherpen je geheugen en verbeteren je vermogen om sneller informatie terug te halen.

Bron: msn.com