Tea Tree: Eerste hulp olie. Een zeer breed inzetbare eerste hulp. Deze olie wordt ook wel wonderolie genoemd. Chi biologische Tea Tree olie Fris, medicinaal & stimulerend.
Chi biologische Tea Tree olie is een zeer breed inzetbare eerste hulp die bij de meeste huis, tuin en keukenkwaaltjes ingezet kan worden en bij iedereen in het medicijnkastje zou moeten staan. Deze olie wordt niet voor niets wonderolie genoemd.
De Aboriginals uit Australië gebruikten eeuwen geleden de fijngewreven bladeren van de Tea Tree al voor allerlei huidkwalen omdat ze geloofden in de geneeskrachtige werking van de tea tree boom.
Tea tree is een van nature microbe bestrijdende (bacteriën, virussen, schimmels) olie waarvan de werking door veel wetenschappelijk onderzoek wordt bevestigd. Vooral in de huidverzorging en bij huidherstel blijkt tea tree olie van grote waarde. Wanneer het nodig is, mag tea tree zelfs puur op de huid worden gedruppeld. Tea tree zuivert de huid en bestrijdt (jeugd)puistjes en mee-eters. De huid wordt schoon van alle onreinheden. Eventueel kan tea tree olie gemengd worden met een andere essentiële olie zoals een Citrus.
Tea Tree olie heeft een indrukwekkende geschiedenis. Eeuwen voordat Captain Cook, de ontdekker van Australië, zijn thee uit de bladeren van de Tea Tree maakte, kenden de inwoners van Australië, met name de Aboriginals, de genezende werking van de bladeren. Van de bladeren werd een thee gezet of ze werden fijngewreven en met klei tot pakkingen gevormd, waarmee huidaandoeningen en ontstekingen werden behandeld.
Tea Tree olie is Melaleuca Alternifolia, Mirteachtigen (Myrtaceae) Australie Tea tree olie is een essentiële olie, die verkregen is via stoom destillatie van de bladeren en jonge twijgen. De Melaleuca Alternifolia of tea tree is een struik of kleine boom tot 7 meter hoog met een papierachtige schors en lancetvormige blaadjes. In het voorjaar bloeien de kleine witte bloemaren, gevolgd door houtige zaad peulen. De kwaliteit van de tea tree olie staat onder toezicht van de Australische regering. Een eis is o.a. dat tea tree olie meer dan 30% terpineen-4-ol en minder dan 15% cineol bevat. Tea tree combineert een krachtige antibacteriële en schimmeldodende werking met een grote mate van huidvriendelijkheid. Het lijkt een panacee voor vele klachten, maar haar belangrijkste gebruik in de aromatherapie is waarschijnlijk bij blaasinfecties, huidontstekingen, candida en voetschimmel. Door de doeltreffendheid heeft tea tree olie een plaats gevonden in de geneeskunde en de diergeneeskunde. De kleurloze tot licht groengele Tea Tree olie ruikt fris, kamferachtig en medicinaal. Tea Tree wordt verwerkt in eau de colognes en in desinfecterende middelen, lichaamsverzorgingsproducten, cosmetica, tandpasta’s en zepen.
Belangrijke bestanddelen: Monoterpenen: α- en β-pineen, myrceen, α- en γ-terpineen (22%), p-cymeen (6%), limoneen, terpinoleen. Sesquiterpenen: β-caryophylleen, aromadendreen, allo-aromadendreen, viridifloreen, α- en δ-cadineen. Monoterpeenalcoholen: terpineen-4-ol (30-45%), α-terpineol, β-terpineol, globulol, viridiflorol. Oxiden: Cineol (tot maximaal 15%)
Voorkomen: Deze problemen kunnen natuurlijk ook preventief met teatree-olie behandeld worden. Eigenlijk mag een flesje teatree-olie in het medicijnkastje niet ontbreken. Ook op vakantie aan aanrader: neemt in de bagage weinig ruimte in, maar kan veel problemen voorkomen en aanpakken.
Producten: Er is inmiddels een groot aantal producten op de markt gekomen, waarin teatree-olie is verwerkt, met alle voordelen die teatree biedt. Gebruik deze producten volgens de gebruiksaanwijzingen.
Goed bewaren: Enkele tips en aanwijzingen om langer van de teatree-olie te kunnen genieten: Teatree-olie is gevoelig voor licht en lucht. Sluit het flesje steeds goed af, zet het niet in het licht. Bij voorkeur bewaren in de originele fles (teatree wordt meestal verkocht in een bruin flesje) Schenk teatree niet over in plastic flesjes. De olie kan het kunststof aantasten. Bewaar de teatree-olie koel. Dus niet in de zon, bij de verwarming, kachel o.i.d. Teatree-olie mag alleen uitwendig worden gebruikt, en kan de ogen irriteren. Let er dus vooral op dat kinderen hier niet bij kunnen.
Tea Tree Oil, waarvoor te gebruiken? Oorspronkelijk komt Teatree-olie uit Australië en is afkomstig van de bladeren van de Melaleuca Alternifolia-boom. Teatree-olie is een interessant product dat je op allerlei manieren kunt inzetten voor je verzorging. De antiseptische werking remt schimmels en bacteriën. Wanneer kun je Teatree-olie gebruiken en hoe doe je dat?
Gebruik van Teatree-olie. Teatree-olie is een product van gewonnen wordt uit de bladeren van de Melaleuca Alternifolia boom, In plaats van teatree-olie zie je de naam van deze olie ook wel geschreven als tea tree olie. Teatree-olie kan gebruikt worden tegen bacteriën, virussen, schimmels. Behalve dat teatree olie schimmeldodend en bacterie dodend is en kan worden ingezet bij virusbestrijding, heeft het product bovendien een antiseptische werking. Omdat het zo'n veelzijdig product is, met een veelzijdige werking, zijn er ook heel wat verschillende toepassingsmogelijkheden.
Vóór het gebruik. Hoewel teatree-olie een mild werkend middel is, dat in principe niet giftig of irriterend is, is het altijd verstandig voorzichtig te zijn. Dat houdt in: voor gebruik controleren of er geen sprake is van overgevoeligheid.
Enkele gebruikstips: De huid kan gevoelig reageren op onverdunde teatree-olie. Het is goed daarom eerst een kleine huidtest te doen. Dat kun je doen door een paar druppels een paar uur op de rug van je hand te laten inwerken. Als er sprake is van irritatie, dan spoel je goed af. Gebruik de teatree-olie voortaan alleen verdund met water of olijfolie. Test ook dat even uit.
Als teatree te geconcentreerd is kun je deze verdunnen met gedestilleerd water of alcohol.
Laat teatree-olie nooit in contact komen met de ogen.
Teatree-olie moet alleen uitwendig gebruikt worden.
Teatree-olie heeft een sterke werking. Tijdens de zwangerschap en bij baby's (tot 18 maanden) alleen verdund gebruiken.
Ook bij huisdieren de teatree alleen verdund gebruiken. Let op, voor katten is teatree-olie giftig! Gebruik voor je kat dus géén teatree-olie.
Let bij de aanschaf van teatree erop dat je goede kwaliteit koopt. Mindere kwaliteit kan goedkoper zijn, maar ook minder effectief.
Teatree mag bij gebruik geen vlekken achterlaten. Als dat wel gebeurt heb je waarschijnlijk geen zuivere teatree-olie.
Eigenschappen: Tea tree bezit een breed werkingsgebied: Ontstekingsremmend, anti pruritisch (anti-jeuk), antiseptisch, antiviraal (o.a. herpesvirus), zeer sterk anti infectie, breed spectrum bactericide parasieten dodend, fungicide (candida), wond helend, zweetdrijvend, ‘ontstoppend’ (aders, flebotonisch), slijmoplossend, immuun stimulerend, insecticide, pijn verdovend, stimulerend.
Toepassing: In het geurlampje geeft tea tree een frisse, kruidige en medicinale geur die goed te mengen is met o.a. lavendel, grove den, kruidnagel en de Citrus oliën. Via verdamping is tea tree een goede hulp bij bronchitis die gepaard gaat met ettervorming, sinusitis, neus- en keelinfecties. Gebruik van tea tree leidt tot versterking van de weerstand bij griep en kou.
Verder is tea tree sterk vitaliserend bij vermoeidheid en nerveuze depressies. Inhalatie via stoombaden is nog doeltreffender.
Op de huid: Zie algemene toepassingsregels. In de huidverzorging is tea tree één van de beste oliën bij acne, abcessen, huidinfecties, voetschimmel en wratjes.
Bij acne en abcessen bezit tea tree de eigenschap om de etter binnen te dringen en de etter vloeibaar te maken waardoor het gemakkelijker kan worden afgevoerd. De olie is pijn verdovend en sterk wond helend en mag puur op een wondje.
Ook in de mondverzorging is tea tree een doeltreffende olie. Regelmatig spoelen met 1 à 2 druppels tea tree in wat water bij mondzweertjes, tandvleesontsteking (gingivitis) en een zere keel.
Tea tree bestrijdt de ontsteking. Bij chronische blaasontsteking is bij inwendig gebruik de effectiviteit van tea tree olie aangetoond (o.a. Belaiche, P. 1985).
Ook de gevolgen van insectenbeten worden teniet gedaan door een druppel pure tea tree op de aangedane plek. In de haarverzorging is tea tree een effectief en vriendelijk middel bij de bestrijding van hoofdluis, roos en vet haar. Een bijzondere eigenschap van tea tree is de preventieve bescherming tegen huidverbrandingen bij bestraling. Daarvoor wordt tea tree op de huid gesprayd.
In het bad: Zie algemene toepassingsregels. Via baden is tea tree in te zetten bij kou, griep, vermoeidheid, jeuk, als circulatie bevorderende olie bij bv. spataderen, bij huidschimmels (candida).
Dosering: In het geurlampje: enkele druppels naar eigen voorkeur.
Op de huid: Maximaal 4% bij volwassenen - bij lokaal gebruik.
In het bad: Voor een vol bad maximaal 6 druppels in een emulgator oplossen, bijvoorbeeld neutrale shampoo, neutrale badschuim, neutrale badolie of emulgator 80.
In een stoombad: Max. 5 druppels.
Tip: door de krachtige tea tree olie kan het pipet dopje uitdrogen. Knijp daarom na gebruik het pipetje na gebruik helemaal leeg voordat u het flesje weer sluit.
Waarschuwing: Bij inwendig gebruik moet de olie zo vers mogelijk zijn en zeker niet ouder dan 1 jaar. Katachtigen zijn te gevoelig voor de werking van Tea Tree, dus niet gebruiken bij katten!
Overdosering en bijwerkingen: Bij lage dosering is tea tree non-toxisch en niet irriterend. Overgevoeligheidsreacties komen voor (netelroos, blaasjes, oedeem). Door het lage cineol gehalte is tea tree niet irriterend op de huid en op de slijmvliezen. De olie mag lokaal puur op de huid gebruikt worden, hoewel de olie niet getest is op irritatie en sensibilisatie bij doseringen van meer dan 1%.
Tea Tree toepassingen: Eigenschappen van Tea Tree olie. Ontsmettend, krampstillend, pijnstillend, schimmelwerend, stimulerend, zweet uitdrijvend, pus oplossend en het gaat lelijke littekenvorming tegen. Men gebruikt de olie in zalven en lotions voor reumatische aandoeningen, tand- en kiespijn, zenuwpijn en verstuikingen. Essentiële olie van tea tree is zeer antiseptisch, zelfs in verdunningen.
Puur te gebruiken in verdampingslampjes om de lucht te ontsmetten of te zuiveren. Pure olie helpt bij nagelontstekingen, als plantaardige of dierlijke parasieten hebben gestoken. Verdund is het geschikt voor mondspoelingen, vaginale spoelingen en helpt het tegen slijmvliesontstekingen.
Wetenschappelijk onderzoek Tea Tree olie. Samenstelling: De olie is een ingewikkeld mengsel van vele bestanddelen, waaronder alpha-terpenen, gamma-terpenen, cymene alpha-terpineol, sesqui’terpenen, sesqui’terpene alcohol en cineol. De olie heet in vakkringen het Terpenen-4-ol-type. Relatieve dichtheid: 20° C, 0,890-0,906: Brekings-index: 20° C, 1,475 - 1,482: Optische rotatie: 20° C + 50 - 15° : Oplosbaarheid: In 85% (V/V) ethanol bij 20° C, een deel tea tree olie op twee delen ethanol.
Proeven (kelsey-sykes):
In Januari 1987 heeft in het Nata-laboratorium in Australië tea tree olie van de bovengenoemde kwaliteit de TSA-test (de zgn. hospitaalvoorwaarden) doorstaan tegen: Pseudomonas Aerginosa, Proteus vulgaris, Escherischia coli en Staphylococcus aureus.
Mic-Testen: In augustus 1987 is dezelfde soort olie in een oplossing van 0,75% getest tegen de volgende schimmels: Aspergillus niger, Candida albicans en Trichophyton mentagrophytes. Verder was een 1% oplossing werkzaam tegen: Legionella spp. (= veteranen ziekte)
Conservering vermogen test: Het Nata-testcertificaat no 8155 van 22-2-1980 geeft weer dat de conserveringsvermogenstest (USP XIX 1975) werd doorstaan, 4 delen essentiële olie van tea tree op 1000 delen watermengsel (1:250). Inocula-Pseudomas aurginosa, Escherischia coli, Staphylococcus aurus, Candida albicans en Aspergillus niger. Na 35 dagen werd geen groei van enig organisme waargenomen.
Onderzoek Candida albicans: Door Dr. Paul Belaiche, hoofd van de afdeling ‘Phytotherapie’ van de medische faculteit van de Universiteit van Parijs. In 1985 heeft Dr. Belaiche de werking van tea tree olie vergeleken met essentiële olie van kaneel, oregano, salie en tijm, in een onderzoek tegen chronische vaginale infecties met de schimmel candida albicans. Alleen tea tree olie kon plaatselijk, 2 maanden lang, zonder irritaties van de slijmvliezen worden gebruikt en gaf de beste bestrijdingsresultaten tegen de schimmel.
De vrouwen in zijn onderzoek gebruikten iedere avond een vaginale capsule die gelatine met een druppel (= 2 centigram) tea tree olie bevatte. (In Amerika werden in 1962 ook tampons gebruikt met verdunde tea tree olie).
De olie werkte plaatselijk, hielp afvalstoffen te verwijderen en stimuleerde tevens de lymfevaten om een snelle genezing te bevorderen. Na een maand waren van de 28 patiënten er 21 genezen. Zeven vrouwen hadden geen klachten meer. Slechts één vrouw kon de plaatselijke behandeling niet verdragen. De vrouwen waren gemiddeld 39 jaar oud.
Candida: Candida (haar andere naam is Monilia) is eigenlijk een gist. Omdat het meestal een schimmel wordt genoemd, spreekt men van een schimmelinfektie. In de schede wordt een zuur milieu in stand gehouden, waarin de meeste ziekteverwekkers te gronde gaan. Dit zure milieu, een door het lichaam opgeworpen barrière, kan worden aangetast door het gebruik van (intiem-) sprays, bepaalde soorten zeep, in- en uitwendig gebruik van antibiotica en de pil. Ziekteverwekkers krijgen de kans een ontsteking te veroorzaken.
Terzijde: De meest bekende infekties van de vagina zijn infekties veroorzaakt door candida, gardnerella, trichomonas en gonokokken. Verder zijn er nog de aspecifieke infekties. Voor de vagina zijn twee virusinfekties belangrijk: herpes genitalis en condylomen (wratten).
De candida-organismen bevinden zich vaker op de schaamlippen en in het gebied tussen anus en schede, dan in de vagina zelf. Klachten, die men hiervan heeft, zijn soms vreselijke jeuk, een branderige pijn aan de schaamlippen en vagina. De schaamlippen kunnen flink rood en gezwollen zijn.
Candida houdt zich ook regelmatig op in de plasbuis en in de blaas. Plassen kan dan een branderige pijn geven en men moet vaak plassen, met kleine beetjes tegelijk. Vaker zijn er helemaal geen klachten en alleen onverklaarbaar vaak schimmelinfekties van de vagina doordat deze steeds weer vanuit de plasbuis wordt besmet. De dokter zal een uitstrijkje maken voor onderzoek. Als men bij schimmelinfektie een spekulum inbrengt en de afscheiding bekijkt, ziet men een wit, brokkelig goedje, dat op kwark lijkt.
Candidiasis R.A. Nieuwenhuis schrijft in ‘De orthomoleculaire Koerier’ over candidiasis het volgende: Volgens Amerikaanse onderzoekers lijdt thans één op de drie Amerikanen reeds aan de gevolgen van een ziektebeeld, dat weliswaar reeds lang bestaat, maar dat onder invloed van ons in- en uitwendig vervuild milieu epidemische vormen lijkt te gaan aannemen. Het betreft hier een pathologische verandering van de normaliter in symbiose met het menselijk lichaam levende gistcel candida albicans in een schimmel, welke niet meer in dienst van het organisme staat, maar integendeel vele biochemische processen ontregelt.
De schimmel, die overigens ook van buitenaf in het lichaam kan komen, nestelt zich in eerste instantie met name in de slijmvliezen, maar tracht zich vervolgens te koloniseren in andere weefseldelen.
Normaliter komen schimmels het meest voor op de huid en in de slijmvliezen. Schimmels in het maag/darmkanaal komen zeer regelmatig voor. Deze schimmelvormen zijn over het algemeen klinisch aantoonbaar. Zodra echter de schimmel zich in de weefsels gaat ophouden, is een en ander klinisch veel moeilijker te diagnosticeren, maar in de Verenigde Staten is inmiddels een test ontwikkeld, waarbij ook in dit geval de negatieve invloed van de candida albicans-schimmel min of meer kan worden aangetoond.
Candida albicans is een gistcel, die van naturen in het menselijk lichaam voorkomt en van dood weefsel leeft (een zogenaamde saprofiet). Deze cel geeft geen problemen zolang hij normaal kan funktioneren en onder controle staat van het afweersysteem en de darmflora. Maar als gevolg van ecologische veranderingen in het inwendig milieu kan de darmflora degenereren en verzwakt de afweer. De gistcel candida albicans gaat zich dan in het lichaam vermeerderen, met name in de dikke darm, raakt pathogeen (ziekteverwekkend) en verandert in een schimmel: een stof, die ook levend weefsel benut om zich staande te houden. De schimmelkolonies produceren bovendien chemische toxinen, die ook in de bloedsomloop terecht kunnen komen, zodat ook andere weefsels dan die van het maag/darmkanaal of de vagina kunnen worden gekoloniseerd. In eerste instantie leidt dit veelal tot klachten als menstruele krampen bij vrouwen, lethargie, chronische diarree, blaasontstekingen, astma, migraine, depressie, huidproblemen e.a.
Indien bepaalde weefseldelen zijn gekoloniseerd door candida albicans, kunnen daar regelmatig terugkerende infekties optreden zoals bijvoorbeeld vaginitis en spruw. Op langere termijn kan de candida albicans-schimmel zich echter verder uitbreiden en dan de oorzaak worden van ernstigere infektieverschijnselen.
Kortom, de biologische storingen, die door de candida albicans-schimmel kunnen worden opgeroepen, zijn zeer talrijk. Deze aan gist te relateren aandoeningen worden kollektief aangeduid met de term ‘candidiasis’ of preciezer: polysystemische chronische candidiasis’: die organische situatie, waarbij sprake is van vergaande kolonisatie door de pathogene schimmel candida albicans. De candida albicans-schimmel produceert minimaal 79 verschillende chemische substanties, welke als allergenen kunnen worden aangemerkt! Het valt dan ook niet moeilijk in te zien welk een enorme belasting dit vormt voor het afweersysteem. Aangezien de candida albicans-schimmel tevens autonoom de zogenaamde T-suppressorcellen aantasten, zal op langere termijn het immuunsysteem van een candida albicans patiënt totaal ontregeld raken: totaal verzwakte afweer, auto-immuunreakties en allergieën. Het aantal allergenen zal als gevolg van de verstoring van de immuunbalans voor de aantasting van de suppressorcellen steeds verder toenemen. Dit gevoegd bij de direkte belasting van de diverse orgaandelen, organen en orgaansystemen, waaronder het veroorzaken van onbalansen in het gehele hormonale stelsel, leidt ertoe, dat een patiënt met vele jaren candidiasis in een uiterst povere gezondheidssituatie verkeert.
De uiteindelijke symptomen van een dergelijke status zijn dan onder meer: totale lethargie, uitzonderlijke vermoeidheid, allergische reakties op alles en nog wat en een zeer slechte darmfunctie”
Tot zo ver R.A. Nieuwenhuis, die in zijn artikel nader ingaat op de allopathische behandeling en de orthomoleculaire aanpak. Ik citeer hem, omdat candidiasis voorkomt bij aidspatiënten. Karen Cutter, een vooraanstaande natuurgeneeskundige in Sydney, geeft aidspatiënten met candidiasis zes maanden lang tea tree olie druppels om in te nemen. Soms opgevoerd tot zestig druppels per dag. Karen Cutter heeft eerst zelf drie maanden achtereen 120 druppels per dag ingenomen om te zien of de hoeveelheid druppels die zij aan de patiënten wilde voorschrijven wel verantwoord was.
Tisserand vermeldt dit experiment uit 1987 in het International Journal of Aromatherapy van februari 1988. Uit zijn persoonlijke correspondentie met aromatherapeuten in Australië weet hij, dat Karen Cutter’s experimenten met tea tree olie in deze gevallen van candidiasis bij aidspatiënten zeer succesvol zijn. Tisserand voorspelt dat de vraag naar dit relatief goedkope natuurprodukt binnen enkele jaren zal vervijfvoudigen.
Bronnen: www.chi.nl www.Stichtingaromatherapie.nl
www.mens-en-gezondheid.infonu.nl
Maak jouw eigen website met JouwWeb