Dit kun je het beste eten als je ziek bent Je hebt griep en hebt het idee dat je echt nooit meer beter gaat worden, gezien de hoeveelheid tijd die je al ligt te verspillen in je bed. Soms krijg je ook nog eens niks door je keel, maar het juiste voedsel kan er wel voor zorgen dat je er weer bovenop komt. Gezond blijven eten is misschien wel één van de belangrijkste dingen die je moet onthouden als je ziek bent. Het kan namelijk al zoveel verschil maken om je beter te krijgen.
(1) Yoghurt. De probiotica die zich bevinden in yoghurt kunnen er voor zorgen dat je griep minder lang duurt. Je kan zelfs twee dagen eerder beter worden door yoghurt te eten dan wanneer je dit niet doet. Griekse yoghurt is hiervoor de beste optie, aangezien het veel gezonde eiwitten bevat.
(2) Glutathion. Glutathion is een antioxidant dat infecties tegengaat, dat wil je dus graag binnenkrijgen als je ziek bent. Je kunt glutathion onder andere vinden in watermeloen, broccoli, boerenkool en andere soorten kool.
(3) Drinken. Misschien vind je het vervelend om vast voedsel te eten als je ziek bent, maar dan ligt de oplossing uiteraard bij drinken of vloeibaar voedsel. Als je maag heel erg van slag is, kan het drinken van natuurlijke ginger ale, pepermunt- of gemberthee je helpen. Wanneer je ook nog eens verkouden bent, zijn warme dranken vooral aan te raden. Neem bijvoorbeeld een groene thee met honing, zodat je keel er ook van profiteert. Fruitsappen met bijvoorbeeld grapefruit of appel geven je de nodige calorieën en voedingsstoffen die je van duizeligheid en hoofdpijn af kunnen helpen.
(4) Citrusvruchten. De witte randen die je vindt in sinaasappels, mandarijnen, grapefruit, citroen en limoen bevatten zogeheten flavonoïden, die je immuunsysteem op gang helpen. Grapefruit kun je bijvoorbeeld heel gemakkelijk grillen, om het zure smaakje er een beetje af te halen. Gooi er daarna een snufje kaneel en eventueel wat honing overheen.
(5) Vitamine B6 en B12. Deze twee vitamines hebben een helende werking en je kunt het vinden in heel veel verschillende producten. Er zit dus vast wel iets tussen dat je ook wil eten wanneer je ziek bent. Neem bijvoorbeeld vis, melk, sojamelk met granen, aardappels, spinazie of kalkoen.
(6) Soepen en bouillon. Als je niet zoveel trek hebt in vast voedsel zijn soep en bouillon de perfecte vervangers. Ze zijn makkelijk verteerbaar en zorgen ook nog eens dat je genoeg vocht inneemt. Neem bijvoorbeeld een kippen- of groentesoep: toegevoegde stukken groente bevatten vitaminen en andere goede voedingsstoffen.
(7) Eiwitten. Het is belangrijk om genoeg eiwitten tot je te nemen wanneer je ziek bent, maar ook als je dit niet bent. Kies voor makkelijk verteerbare eiwitten die niet zoveel tijd kosten om te maken. Uren in de keuken staan voor een gezond maaltje wanneer je ziek bent is wel het láátste waar je dan aan denkt. Neem bijvoorbeeld een gekookt of gebakken eitje of een bakje yoghurt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb